A japn teleket ltalban mindig csak annyira fzik illetve stik meg, hogy az sszetevk termszetes ze s tulajdonsgai megmaradjanak. A zldsgek fzskor enyhn megpuhulnak ugyan, de megmarad az ltalban ropogs llaguk. Ez igaz a klnfle savanytott zldsgekre is, de ezek a fzs sorn j zt kapnak. A stve kszlt telek sem szvjk meg magukat olajjal vagy zsrral, mivel a sts sokkal magasabb hfokon s ezltal rvidebb ideig tart. Az telen maradt olajat pedig rendszerint felitatjk.
Dumburi
Olyan tel, amelyet majdnem minden japn vendglben lehet kapni. Lnyegben egyszer egytltel serts- vagy marhahssal, esetleg csirkvel. A hshoz rizst is lehet krni, amelyet ltalban tojssal s zldsgekkel zestenek. A jobb ttermekben tbb klnbz sszettet rizskretbl lehet vlasztani.
Fugu
Errl az telrl valamilyen formban mr mindenki hallhatott. Ez az a bizonyos haltel, amely hallosan mrgez, ha a szakcs nem megfelelen kszti el. Az tel lnyegben a gmbhal vkonyra vgott filje, amelyhez ltalban csak zldsget adnak kretknt. A fugu nagyon hres a szigetorszgban. Mivel azonban elg drga s csak az erre kikpzett szakcsok kszthetik el, csak jobb ttermekben lehet tallkozni az tlapon.
Jadofu
Ennek az telnek a f alapanyaga a tofu (szjatr). A tofukockkat leggyakrabban b algs hslben ksztik el, amely kiemeli a tofu zt. ltalban egy kln kis tlkban szjaszszt s mogyorhagymt is felszolglnak hozz.
Miso leves
F alapanyag a szjapr ( vagyis miso). Ebe az alapba legtbbszr trt rizst fznek (ha tteremben szolgljk fel, akkor kln is lehet rendelni hozz). Az alapanyagokon kvl sszettel mr nagyon vltozatos s sokrt lehet, pl. klnbz tengeri halak, rkok, kagylk, stb. Japnban a miso leves az egyik leggyakoribb tel, a vendgek zme tteremben a rizsen kvl ltalban ezt rendelik.
Okonomiyaki
Els rnzsre leginkbb a pizzra emlkezteti az embert. Alakja ugyangy kerek, s nagysgtl fggen ltalban krcikk alak szeletekre vgjk a fogyasztshoz. Alapanyaga liszt, tojs, vz s legtbbszr kposzta is. Ezt az alapot sts kzben mindenfle egyb hozzvalval lehet gazdagtani (diszn- s marhahscskok, polip- vagy tintahalszeletek, hagyma, gomba, zldsgek stb.). Ezt az telt ltalban grillben vagy specilis stben ksztik el, a vgn egyni zls szerint klnbz szszokkal ntik le.
Onigiri
Ez az tel is rendkvl npszer Japnban, nagyon gyakran megtallhat az obento-ban. Alapanyaga ragacsosra fztt, zestett rizs, amelyet vizes-ss kzzel gmb vagy hromszg alakra gyrnak. gy, nmagban is ehet, de ksztik klnbzfajta tltelkkel is (halpp, rk, zldsg stb.). A ksz onigirit egy algalapba csomagoljk.
Klasszikus telek
Sasami
Ennek az telnek az alapanyaga nyers hal, melyek vkony cskokra vgnak, s egy tlon klnbzzldsgekkel, kagylval, rkkal, tintahallal egsztik ki. A sashimi sokszor tbbfajta halszeletbl tevdik ssze, ilyenkor a klnbz halfajtkhoz tbbfajta szjaszszt is felszolglnak.
Soba
Alapanyaga metlt barna hajdinalisztbl kszlt, egyenes, spagetti formj tszta. A fzs utn lebltik hideg vzzel, mivel ez az tel mindig hidegen fogyasztand. A tszta tetejre nori, vagyis algadarabok kerlnek. A sobt ltalban bambuszrcsos tlban szolgljk fel, tovbbi zestsknt wasabit, mogyorhagymt s szjaszszt lehet krni hozz.
Sushi
A sushi egy halfajta is, de maga az tel leggyakrabban ecetes rizsbl, moszatbl s halszeletbl ll. A hozzvalk egy bambusztertre szrjk, majd feltekerik akr egy kalcsot, ezutn pedig szeletekbe vgjk. Termszetesen ezt az telt is sokflekppen el lehet kszteni, hozz lehet adni tovbbi alapanyagokat is. A tlalsnl leggyakrabban szjaszszt vagy wasabit esznek hozz.
O-bento, vagyis teldoboz
Gyakran tallkozhatunk vele az animk nzse kzbe, ugyanis Japnban jellegzetes szoks, hogy egy kis dobozban viszik magukkal az emberek az otthon elre elksztett telt a munkahelyre, iskolba vagy ppen piknikezni. A legalapvetbb telek ltalban a rizs, hal valamilyen zldsg, tintahal, s mostanban egyre tbbszr a hs is. Mivel a doboz ki rekeszekbl ll, ezrt elfordul hogy desszertknt valamilyen dessg is helyet kap benne.
dessgek
Anpan
Az anpan kb. zsemle nagysg s formj, des tsztval kszlt, ankoval (des babprvel) tlttt dessg. Az anko az egyik legnpszerbb desszertadalk, mr csak egyszer elksztse miatt is. A mr eleve des vrs babot megfzik, masszs llagra trik, majd annyi cukrot adnak hozz, hogy elrjk a kvnt mrtk des zt.
Mochi
Rzsbl kszlt dessg. A rizst egszen addig fzik, amg ragacsos s szabadon formlhat-gyrhat nem lesz. Ezutn egy tlba ntik, s cukrot adnak hozz, majd kis golykat formlnak belle. nmagban is finom, de a golyk formlsa eltt meg szoktk tlteni klnbz des z anyagokkal, pl. anko, csokolds krm, stb. Leggyakrabban jv napjn fogyasztjk.
Taiyaki
Az elz dessgekhez hasonlan kt rszbl ll. Az egyik az regesre sttt ostya, amely egy hala formz, a msik pedig a tltelk - ltalban anko, sajt vagy esetlek valamilyen krm. Ezt az dessgek legtbbszr a vsrokon s nneplyeken ltni, ahol frissen s mg melegen ruljk.
(Nem sajt rs, AnimeStarbl, gpeltem be, rta: Varga Gbor)