A japán ételeket általában mindig csak annyira főzik illetve sütik meg, hogy az összetevők természetes íze és tulajdonságai megmaradjanak. A zöldségek főzéskor enyhén megpuhulnak ugyan, de megmarad az általában ropogós állaguk. Ez igaz a különféle savanyított zöldségekre is, de ezek a főzés során új ízt kapnak. A sütve készült ételek sem szívják meg magukat olajjal vagy zsírral, mivel a sütés sokkal magasabb hőfokon és ezáltal rövidebb ideig tart. Az ételen maradt olajat pedig rendszerint felitatják.
Dumburi
Olyan étel, amelyet majdnem minden japán vendéglőben lehet kapni. Lényegében egyszerű egytálétel sertés- vagy marhahússal, esetleg csirkével. A húshoz rizst is lehet kérni, amelyet általában tojással és zöldségekkel ízesítenek. A jobb éttermekben több különböző összetétet rizsköretből lehet választani.
Fugu
Erről az ételről valamilyen formában már mindenki hallhatott. Ez az a bizonyos halétel, amely halálosan mérgező, ha a szakács nem megfelelően készíti el. Az étel lényegében a gömbhal vékonyra vágott filéje, amelyhez általában csak zöldséget adnak köretként. A fugu nagyon híres a szigetországban. Mivel azonban elég drága és csak az erre kiképzett szakácsok készíthetik el, csak jobb éttermekben lehet találkozni az étlapon.
Jadofu
Ennek az ételnek a fő alapanyaga a tofu (szójatúró). A tofukockákat leggyakrabban bő algás húslében készítik el, amely kiemeli a tofu ízét. Általában egy külön kis tálkában szójaszószt és mogyoróhagymát is felszolgálnak hozzá.
Miso leves
Fő alapanyag a szójapüré ( vagyis miso). Ebe az alapba legtöbbször tört rizst főznek (ha étteremben szolgálják fel, akkor külön is lehet rendelni hozzá). Az alapanyagokon kívül összetétel már nagyon változatos és sokrétű lehet, pl. különböző tengeri halak, rákok, kagylók, stb. Japánban a miso leves az egyik leggyakoribb étel, a vendégek zöme étteremben a rizsen kívül általában ezt rendelik.
Okonomiyaki
Első ránézésére leginkább a pizzára emlékezteti az embert. Alakja ugyanúgy kerek, és nagyságától függően általában körcikk alakú szeletekre vágják a fogyasztáshoz. Alapanyaga liszt, tojás, víz és legtöbbször káposzta is. Ezt az alapot sütés közben mindenféle egyéb hozzávalóval lehet gazdagítani (disznó- és marhahúscsíkok, polip- vagy tintahalszeletek, hagyma, gomba, zöldségek stb.). Ezt az ételt általában grillben vagy speciális sütőben készítik el, a végén egyéni ízlés szerint különböző szószokkal öntik le.
Onigiri
Ez az étel is rendkívül népszerű Japánban, nagyon gyakran megtalálható az obento-ban. Alapanyaga ragacsosra főzött, ízesített rizs, amelyet vizes-sós kézzel gömb vagy háromszög alakúra gyúrnak. Így, önmagában is ehető, de készítik különbözőfajta töltelékkel is (halpép, rák, zöldség stb.). A kész onigirit egy algalapba csomagolják.
Klasszikus ételek
Sasami
Ennek az ételnek az alapanyaga nyers hal, melyek vékony csíkokra vágnak, és egy tálon különbözőzöldségekkel, kagylóval, rákkal, tintahallal egészítik ki. A sashimi sokszor többfajta halszeletből tevődik össze, ilyenkor a különböző halfajtákhoz többfajta szójaszószt is felszolgálnak.
Soba
Alapanyaga metélt barna hajdinalisztből készült, egyenes, spagetti formájú tészta. A főzés után leöblítik hideg vízzel, mivel ez az étel mindig hidegen fogyasztandó. A tészta tetejére nori, vagyis algadarabok kerülnek. A sobát általában bambuszrácsos tálban szolgálják fel, további ízesítésként wasabit, mogyoróhagymát és szójaszószt lehet kérni hozzá.
Sushi
A sushi egy halfajta is, de maga az étel leggyakrabban ecetes rizsből, moszatból és halszeletből áll. A hozzávalók egy bambuszterítőre szórják, majd feltekerik akár egy kalácsot, ezután pedig szeletekbe vágják. Természetesen ezt az ételt is sokféleképpen el lehet készíteni, hozzá lehet adni további alapanyagokat is. A tálalásnál leggyakrabban szójaszószt vagy wasabit esznek hozzá.
O-bento, vagyis ételdoboz
Gyakran találkozhatunk vele az animék nézése közbe, ugyanis Japánban jellegzetes szokás, hogy egy kis dobozban viszik magukkal az emberek az otthon előre elkészített ételt a munkahelyre, iskolába vagy éppen piknikezni. A legalapvetőbb ételek általában a rizs, hal valamilyen zöldség, tintahal, és mostanában egyre többször a hús is. Mivel a doboz ki rekeszekből áll, ezért előfordul hogy desszertként valamilyen édesség is helyet kap benne.
Édességek
Anpan
Az anpan kb. zsemle nagyságú és formájú, édes tésztával készült, ankoval (édes babpürével) töltött édesség. Az anko az egyik legnépszerűbb desszertadalék, már csak egyszerű elkészítése miatt is. A már eleve édes vörös babot megfőzik, masszás állagúra törik, majd annyi cukrot adnak hozzá, hogy elérjék a kívánt mértékű édes ízt.
Mochi
Rízsből készült édesség. A rizst egészen addig főzik, amíg ragacsos és szabadon formálható-gyúrható nem lesz. Ezután egy tálba öntik, és cukrot adnak hozzá, majd kis golyókat formálnak belőle. Önmagában is finom, de a golyók formálása előtt meg szokták tölteni különböző édes ízű anyagokkal, pl. anko, csokoládés krém, stb. Leggyakrabban újév napján fogyasztják.
Taiyaki
Az előző édességekhez hasonlóan két részből áll. Az egyik az üregesre sütött ostya, amely egy hala formáz, a másik pedig a töltelék - általában anko, sajt vagy esetlek valamilyen krém. Ezt az édességek legtöbbször a vásárokon és ünnepélyeken látni, ahol frissen és még melegen árulják.
(Nem saját írás, AnimeStarból, gépeltem be, írta: Varga Gábor)